Μηνιγγίτιδα – Βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα

Ροταϊός – κύρια αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας
27 Αυγούστου 2020
Ιογενής Μηνιγγίτιδα
27 Αυγούστου 2020

Μηνιγγίτιδα – Βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα

Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα (μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος) προκαλείται κατά κύριο λόγο από βακτήρια όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουένζας τύπου Β, τα οποία ευθύνονται για 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Οι ενήλικες προσβάλλονται κυρίως από πνευμονιόκοκκο, ενώ ακολουθούν ο μηνιγγιτιδόκοκκος και η λιστέρια. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να προκαλέσει από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία μέχρι σηψαιμία, τοξική καταπληξία ή ακόμη και θάνατο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει λοίμωξη συγκεκριμένων οργάνων.
Η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis παρουσιάζει συνήθως την εξής κλινική εικόνα: ξαφνικός πυρετός, ναυτία, έμετος, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυϊκός πόνος. Συχνά εμφανίζεται εξάνθημα, όπως και σπασμοί. Η μηνιγγίτιδα που οφείλεται στο βακτήριο Haemophilus influenzae ή Streptococcus pneumoniae προκαλεί επιληπτικές κρίσεις συχνότερα από τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Σε περιπτώσεις γενικευμένης λοίμωξης παρατηρούνται σηπτική αρθρίτιδα, περικαρδίτιδα και πνευμονία.
?? Επιπλοκές
Κάποιες από τις σοβαρότερες επιπλοκές είναι η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη αιμορραγία), το σηπτικό σοκ, η νέκρωση των άκρων και η κεραυνοβόλος πορφύρα. Η οξεία λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία των επινεφριδίων, επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, περιτονίτιδα και νεφρικά έμφρακτα. Στα παιδιά, το πιο συχνό νευρολογικό συνεπακόλουθο είναι η κώφωση, η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό 5-10%. Η συνολική θνητότητα της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 5-15% ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες, ενώ η κεραυνοβόλος σηψαιμία μπορεί να προκαλέσει θανάτους στο 15-20% των περιπτώσεων.
?? Παθογόνο – Μετάδοση
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος παρουσιάζει 13 οροομάδες από τις οποίες οι A, B, C, Y και W-135 είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία των περιστατικών διεισδυτικής νόσου. Στην Ελλάδα φαίνεται να επικρατεί η οροομάδα Β, ενώ στην Ευρώπη οι οροομάδες B και C και στην Αφρική και την Ασία η οροομάδα Α. Η μετάδοση της Neisseria meningitidis γίνεται με άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού.
?? Πρόληψη – έλεγχος
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος προκαλεί ενδημική νόσο αλλά και επιδημίες.
Για τον έλεγχο των επιδημιών οι αρχές ενημερώνουν το κοινό να αποφεύγει τη στενή επαφή και την έκθεση σε σταγονίδια καθώς και να μειώνει τον συγχρωτισμό σε χώρους που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος (στρατόπεδα, σχολεία, πλοία, χώροι εργασίας).
?? Εμβολιασμός
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί μονοδύναμο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου C το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει βοηθήσει στον έλεγχο της νόσου όπου υπάρχει συστηματικός εμβολιασμός. Χορηγείται σε 1 δόση στην ηλικία των 12 μηνών σε παιδιά.
Κυκλοφορεί επίσης στη χώρα μας τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο έναντι των οροομάδων A, C, W-135 & Y, το οποίο χορηγείται σε 1 δόση σε άτομα άνω των 11 ετών. Εδώ και ένα χρόνο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, και πρόσφατα και στην Αμερική, το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β (το οποίο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας και από τον ΕΟΦ), το οποίο φαίνεται, σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, ότι προκαλεί ανοσία, και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του, είναι ασφαλές.
? Λ. Κηφισίας 102, 115 26 Αμπελόκηποι
? Τ: 210 6982991 • K: 6934 135413