Υπηρεσίες
Παιδιατρική εξέταση
Μηνιαία παιδιατρική εκτίμηση στα βρέφη και νήπια ως την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμών. Γίνεται συζήτηση με τους γονείς του οικογενειακού και περιγεννητικού ιστορικού κάθε παιδιού. Τακτική παρακολούθηση της ανάπτυξης του βρέφους και παιδιών με καταγραφή των σωματομετρικών στοιχείων (ύψος, βάρος, περίμετρος κεφαλής, δέκτης μάζας σώματος, αρτηριακής πίεσης). Προγραμματισμός διατροφής με ένταξη στερεών τροφών από τον 6ο μήνα ή 4ο μήνα στα ψυχοκινητικά ώριμα βρέφη με βάση τις οδηγίες της ESPGHAN. Συζήτηση με τους γονείς για θέματα αύξησης και ανάπτυξης των παιδιών. Στο ιατρείο εφαρμόζεται το Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων. Σε κάθε παιδί γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εμβολίων και των φαρμάκων.
Παρακολούθηση νεογνών
Συνεχόμενη επικοινωνία και επαφή με την θηλάζουσα μητέρα και τακτικός έλεγχος του νεογνού, την 7η , 15η και 30η ημέρα ζωής. Τον πρώτο μήνα του μωρού συστήνεται η κατ' οίκον επίσκεψη για την προστασία του νεογνού. Έλεγχος προβλημάτων προγεννητικών και σχεδιασμός πλάνου παρακολούθησης του κάθε νεογνού ανάλογα με τις ανάγκες του. Ενδελεχής παρακολούθηση πρόωρων νεογνών σε συνεργασία με ειδικούς μαιευτηρίων. Προσεχτική καταγραφή σωματομετρικών δεικτών και οδηγίες θηλασμού με άμεση επικοινωνία ακόμη και με μέσα ηλεκτρονικά. Συζήτηση με τους γονείς για θέματα που αφορούν τις πρώτες ημέρες του νεογνού στο σπίτι και ενίσχυση του μητρικού θηλασμού.
Συστήνεται να γίνεται συνάντηση με τους υποψήφιους γονείς κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για ενημέρωση σχετικά με τις ανάγκες του νεογέννητου, την περιποίηση του, την αξία του μητρικού θηλασμού και την συμμετοχή του πατέρα στην όλη διαδικασία.
Μητρικός θηλασμός
Υποστήριξη Μητρικού Θηλασμού. Ακρογωνιαίος λίθος ανάπτυξης των παιδιών μας. Συμβουλές με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες και υποστήριξη της μητέρας για την εδραίωση του θηλασμού τις πρώτες ημέρες, παρακολούθηση της πορείας για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων.
Αποφεύγοντας τυχόν παρερμηνείες και παλιά τετριμμένα περί θηλασμού, βοηθάμε τους νέους γονείς να συνεχίσουν τον μητρικό θηλασμό θεωρώντας καθημερινή άκρως αναγκαία παροχή τροφής και θρεπτικών συστατικών προς όφελος του μωρού, της οικογένειας και της κοινωνίας κατ΄επέκταση.
Διατροφή
Στο ιατρείο δίδονται οδηγίες για την έναρξη των στερεών τροφών με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Παιδογαστρεντερολογικής Εταιρείας (ESPGHAN) στην βρεφική και νηπιακή ηλικία. Ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής που θεωρείται ο πιο υγιεινός τρόπος σίτισης σε όλες τις ηλικίες. Επίσης παρακολουθούνται τακτικά τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν διατροφικών διαταραχών.
Ανάπτυξη
Παρακολούθηση ψυχοκινητικής εξέλιξης παιδιών και συστηματικός έλεγχος δεξιοτήτων που αφορούν λεκτική και κινητική εξέλιξη των παιδιών με βάση την Denver κλίμακα ανάπτυξης σε συνεργασία με εγκεκριμένους Παιδοαναπτυξιολόγους. Σε περίπτωση διαταραχών ξεκινά η έγκαιρη παρέμβαση από ειδικούς πάντα σε συνεχή επικοινωνία και με τους γονείς.
Λοιμώξεις
Στο ιατρείο εφαρμόζεται ως μέτρο πρόληψης το Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού, οι καλές συνθήκες υγιεινής και η αποφυγή συνωστισμού. Παρακολούθηση και έλεγχος λοιμώξεων των μικρών μας ασθενών με βάση τα νεότερα δεδομένα διάγνωσης και αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία παιδιατρικών Λοιμώξεων (ESPID).
Με γνώμονα τα επιδημιολογικά στοιχεία κατά τους χειμερινούς μήνες και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αντιμετωπίζονται στο ιατρείο οι λοιμώξεις των παιδιών όσο γίνεται δυνατό, σε συνεργασία με Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία Παίδων και εγκεκριμένους Λοιμωξιολόγους.
Επείγοντα περιστατικά
Εμπύρετες καταστάσεις , αλλεργίες, νυγμοί, αναπνευστική δυσχέρεια και πολλά άλλα. Υπάρχει δυνατότητα κατ' οίκον επισκέψεων για επείγοντα περιστατικά αλλά και στο ιατρείο κατόπιν συνεννοήσεως προς αποφυγή συγχρωτισμού και μετάδοσης λοιμώξεων.
Μεταβολισμός σιδήρου
Ως διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο το μεταβολισμό σιδήρου, στο ιατρείο παρακολουθούνται παιδιά και βρέφη με σιδηροπενική αναιμία, αναιμία προωρότητας και ετερόζυγη Μεσογειακή αναιμία (στίγμα). Παρέχεται συμβουλευτική, φαρμακευτική αγωγή και διατροφικές οδηγίες στα βρέφη και τα παιδιά.
Έλεγχος μεταβολικών νοσημάτων
Ως επιστημονικό συνεργάτης της Μονάδας Μεταβολικών Νοσημάτων του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε συνεργασία με την καθηγήτρια κα Ε. Δρογκάρη γίνεται η διερεύνηση
αλλά και η παρακολούθηση των παιδιών με συμπτώματα ενδογενών διαταραχών μεταβολισμού πάντα σε συνεργασία με το Μεταβολικό τμήμα του Χωρεμείου Εργαστηρίου.
Αυτισμός
Ως πιστοποιημένη κάτοχος για τη διενέργεια του διαγνωστικού τεστ «παις» το οποίο ανιχνεύει έγκαιρα πρώιμα και έγκαιρα διαταραχές επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος σε παιδιά νηπιακής ηλικίας παιδιά, στο ιατρείο γίνεται έγκαιρα η διάγνωση των πρώιμων συμπτωμάτων του αυτισμού προκειμένου να παραπεμφθούν και να παρακολουθηθούν από ειδικούς αναπτυξιολόγους. Σαν παιδίατρος και σε συνεργασία με τους αναπτυξιολόγους και θεραπευτές δύναμαι στο ιατρείο μου να συντελέσω στην παρακολούθηση των παιδιών με αυτισμό μέχρι την ενηλικίωση τους. Με την έγκαιρη και εντατική θεραπεία, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να συνδέονται με άλλους, να επικοινωνούν και να βοηθήσουν τον εαυτό τους καθώς μεγαλώνουν. Ελάτε να συζητήσουμε από κοντά το δικό σας παιδί και να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξή του.
Προβλήματα εφηβείας
Στο τελευταίο βήμα πριν από την ενηλικίωση οι έφηβοι υφίστανται αλλαγές που οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές οι οποίες ξεκινούν μερικά χρόνια πριν η εφηβεία γίνει εμφανής. Για αυτό τα παιδιά - έφηβοι μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα της συμπεριφοράς, της ψυχολογικής κατάστασης πολύ πριν μπουν πραγματικά στην εφηβεία. Ως παιδίατρος στο ιατρείο γίνεται παρακολούθηση των σταδίων της εφηβείας των παιδιών καθώς και εφαρμογή του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμών στην εφηβική ηλικία. Παράλληλα γίνεται παρακολούθηση των σωματομετρικών σε προκειμένου να προληφθούν ακραίες διατροφικές διαταραχές και συζήτηση με τους εφήβους προκειμένου να εκτιμηθεί η ψυχοσυναισθηματική συμπεριφορά του.