Συστάσεις ESPGHAN 2017 / Μέθοδος Σίτισης
Τροφές
-Κατάλληλη υφή και πυκνότητα
-Ανάλογα με την ηλικία και την ανάπτυξη
Ομαλή μετάβαση στην σίτιση με τα χέρια 8-10μηνών
-Σταδιακή μετάβαση στην αυτόνομη σίτιση
-Μη πολτοποιημένες τροφές από τους 8-10 μήνες
-12 μηνών χρήση κύπελλου ή εκπαιδευτικού μπουκαλιού
-όχι μπιμπερό
…………………………………………………………………………….
Συστάσεις ESPGHAN 2017 / Σύσταση ΣΔ
Αλλεργιογόνες τροφές
-Οποτεδήποτε > 4 μήνες (17εβδομάδες)
Εισαγωγή γλουτένης
-4-12 μήνες
-Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων τις πρώτες εβδομάδες
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
-Αλάτι
-Ζάχαρη
-Μέλι<12μηνών
-Μάραθος<4 ετών
-Ροφήματα ρυζιού
…………………………………………………………………………….
Συστάσεις ESPGHAN 2017 / Σύσταση ΣΔ
Είδος συμπληρωματικών τροφών
-Διατροφικές τάσεις και συνήθειες
Διατροφική ποικιλία
-Διαφορετικές γεύσεις και υφές
-Πράσινα λαχανικά με πικρή γεύση
Συνέχιση μητρικού θηλασμού παράλληλα με τη ΣΔ
-Μέση πρόσληψη ενέργειας από πρωτεϊνη δεν πρέπει να υπερβαίνει ποσοστό 15%
Αγελαδινό γάλα
-Φτωχή πηγή σιδήρου
-Υψηλά επίπεδα ενέργειας, πρωτεινών και λιπών
-όχι κύρια υγρή τροφή πριν τους 12 μήνες-μικρές ποσότητες
…………………………………………………………………………….
Συστάσεις ESPGHAN 2017 / Χρόνος έναρξης ΣΔ
Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός
-Για τουλάχιστον 4 μήνες-17εβδομάδες (έναρξη 5ο μήνα)
– Ιδανικά για 6 μήνες
Παρατεταμένος ΑΜΘ συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών-αναπνευστικών λοιμώξεων, νοσηλείας λόγω λοιμόξεων, σε όλα τα βρέφη
Συμπληρωματική διατροφή
-Στερεές τροφές και υγρά εκτός από μητρικό / βρεφικό γάλα
-όχι πρίν τους 4 μήνες
-όχι μετά τους 6 μήνες