Προετοιμασία για τις καλοκαιρινές μας διακοπές!
7 Ιουνίου 2018
Παιχνίδι στην άμμο!
17 Ιουλίου 2018

Aιφνίδιο εξάνθημα

Το αιφνίδιο εξάνθημα προκαλείται από τους ερπητοϊούς 6 και 7 παρουσιάζεται συνήθως σε παιδιά κάτω των δυο χρονών. Ωστόσο προσβάλλονται και βρέφη από 6-12 μηνών και σχεδόν σπάνια σε βρεφάκια κάτω των 6 μηνών κι αυτό γιατί φέρουν τα μητρικά αντισώματα όπου τότε αρχίζουν να εξασθενούν.

Ο χρόνος επώασης δηλαδή ο χρόνος μεταξύ της επαφής του ατόμου με τον ιό και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων, είναι 7-10 ημέρες. Δεν έχει εποχιακή κατανομή, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μεταφέρεται με τα σταγονίδια σάλιου κι από την επαφή συνήθως με μεγαλύτερα παιδιά που νοσούν με ήπια συμπτώματα.

Η παιδική αυτή νόσος ξεκινά με υψηλό πυρετό που διαρκεί 3-4 μέρες και πέφτει απότομα. Σε παιδιά που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν επεισόδιο πυρετικών σπασμών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν στην εμπύρετη φάση της ίωσης.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση του εξανθήματος (μικρές κόκκινες κηλίδες) το οποίο ξεκινά από το κορμό και επεκτείνεται στα άκρα και στο πρόσωπο.
Το εξάνθημα εμφανίζεται 12-24 ώρες αφού παύσει ο πυρετός, χωρίς να συνοδεύεται από φαγούρα. Αυτά τα εξάνθημα εξαφανίζονται από μόνα τους χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση. «Όπως έρχονται έτσι φεύγουν». Χαρακτηριστικό είναι ότι τα παιδιά έχουν έντονη ανησυχία κ γκρίνια καθ’όλη τη διάρκεια των συμπτωμάτων γεγονός που ανησυχεί πάντα τους γονείς.

Θεραπεία αιφνίδιου εξανθήματος:
—————————————————-
• Ουσιαστικά δε χρειάζεται καμιά θεραπεία.
• Αντιβίωση δε χρειάζεται.
• Αντιπυρετικά για το πυρετό
• Καλή ενυδάτωση
• Και βέβαια δεν υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο για την παιδική αυτή ασθένεια, γι’ αυτό συνιστούμε στους γονείς να μην φοβούνται.

Τ: 210 6982991 • K: 6934 135413 • www.paidiatros-sdogou.gr