Τί είναι ο Ροταϊός:
25 Μαΐου 2018
Οξεία Ρινοκολπίτιδα
25 Μαΐου 2018

RSV ´Ιωση 

Ο RSV είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ένας ιός του αναπνευστικού συστήματος, ο οποίος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεί την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών από ιογενή λοίμωξη κατωτέρου αναπνευστικού.

Προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως βρογχιολίτιδα και πνευμονία.
Ο ιός RSV προσβάλλει μεγάλους και παιδιά, όμως έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στα βρέφη που δεν έχουν κλείσει τους 6 μήνες και το αναπνευστικό τους δεν έχει ακόμη ωριμάσει.
Τα συμπτώματα του τις πρώτες ημέρες μοιάζουν με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, φαρυγγαλγία, πυρετός, μειωμένη όρεξη και σίτιση, δυσκολίες στην αναπνοή, μειωμένη δραστηριότητα – κινητικότητα στα βρέφη.

Ο χρόνος επώασης για τα παιδιά και τα βρέφη είναι 2-8 ημέρες αλλά 4 ως 6 είναι το πιο συχνό διάστημα. Η διασπορά του ιού και η μετάδοση είναι συνήθως 3- 8 ημέρες ενώ στα μικρά νήπια και τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά η διασπορά συνεχίζεται για 3 με 4 βδομάδες. Γίνεται από το ανώτερο αναπνευστικό με σταγονίδια, εκκρίσεις και αντικείμενα που φέρουν εκκρίσεις του αναπνευστικού.

Η θεραπεία είναι υποστηρικτική των συμπτωμάτων και των επιπλοκών, δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει απευθείας τον ιό. Το μόνο που υπάρχει στην φαρέτρα μας είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του RSV το γνωστό palivizumab που χορηγείται ενδομυϊκά κυρίως σε πρόωρα βρέφη που τηρούν τις ενδείξεις χορήγησή του.

Η καλύτερη πρόληψη για τα βρέφη είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή των κλειστών χώρων καθώς και η αποφυγή της επαφής με νήπια που συγχρωτίζονται στο σχολείο και στο νηπιαγωγείο.

Τ: 210 6982991 • K: 6934 135413 • www.paidiatros-sdogou.gr